Projekt Přemyslovci 2023 je spolufinancován Evropskou unií.
ZAjištění Činnosti MAS je spolufinancován Evropskou unií.

Nové programové období - příprava na roky 2014+

Jak jsme Vás již informovali při různých setkáních v našem regionu, připravujeme se na další programové období. Část strategie jsme již měli zpracovanou, zejména analytickou a část strategické části. V první polovině letošního roku nás však oslovily další obce s tím, že by se k nám chtěly od dalšího období přidat. Správní rada rozhodla, že rozšiřování území je možné pouze do 30. 6. 2013, abychom stihli ještě dopracovat strategii a připravit se včas na její hodnocení ze strany poskytovatelů dotací. Do konce července tak již jen dokončujeme jednání s obcemi, které v daném termínu projevily zájem. Od příštího programového období bude tedy naše území zahrnovat místo 80 téměř 90.

trace affiliate link | balerínky

Dalším důležitým bodem na cestě k získání finančních prostředků pro naše území v dalším finančním období bude splnění standardů místní akční skupiny. Jejich definitivní znění však bohužel zatím neznáme, lze jen usuzovat z předběžných návrhů, do kterých jsme měli možnost nahlédnout. Samostatnou kapitolou v přípravě na období 2014+ je vlastní struktura strategického dokumentu, zejména její analytická část, jejíž návrhy jsme aktivně připomínkovali, především předseda správní rady Jarda Huk, který má s analytickými podklady a jejich vyhodnocováním bohaté zkušenosti. V této době by tento materiál měl být připomínkován na jednotlivých zapojených ministerstvech.

Do přípravy nových operačních programů ČR se zapojil vyjednávací tým NS MAS ČR, připomínky místních akčních skupin k jednotlivým operačním programům se daří s větším či menším úspěchem do programů zapracovávat.

Příprava na příští programové období probíhá samozřejmě i na nejvyšší úrovni, do čehož se Česká republika aktivně zapojuje. Dokladem toho je skutečnost, že jsme se v roce 2013 stali místopředsednickou zemí ELARD (Evropská asociace LEADER pro rozvoj venkova), viceprezidentem ELARD byl jmenován Ing. Radim Sršeň, PhD., který je zároveň i místopředsedou Svazu místních samospráv.

Co je vlastně ELARD?

ELARD je mezinárodní neziskovou organizací, která vznikla s cílem napomoci zlepšit kvalitu života ve venkovských oblastech a udržet zde stávající populaci prostřednictvím udržitelného a integrovaného místního rozvoje. Založily ji v Belgii v roce 1999 národní sítě místních akčních skupin Francie, Řecka, Irska, Itálie a Španělska. V současnosti sdružuje více než 800 místních akčních skupin z 21 zemí. Vedení a směřování asociace je zajištěno na bázi volených dvouletých předsednictví jednotlivých členských zemí. V současné době (období 2012–2013) ELARDu předsedá Finsko. ELARD má v Bruselu svou stálou kancelář se dvěma profesionálními zaměstnanci. Chod organizace pokrývají pravidelné členské příspěvky jednotlivých členů a dofinancovává jej předsednická země. Kromě České republiky bylo druhou místopředsednickou zemí pro rok 2013 zvoleno Dánsko. Obě tyto země se mohou ucházet o předsednictví ELARDu pro období 2014–2015 [zdroj www.nsmascr.cz].

Evropský zemědělský fond rozvoje venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí