Projekt Přemyslovci 2023 je spolufinancován Evropskou unií.
ZAjištění Činnosti MAS je spolufinancován Evropskou unií.

Výzva v oblasti životního prostředí pro neziskové organizace

Ministerstvo životního prostředí ČR vyhlašuje výběrové řízení na podporu projektů občanských sdružení a obecně prospěšných společností pro rok 2011. Uzávěrka pro příjem žádostí je 30. září 2010.

Podpořeny budou projekty v šesti tématických oblastech veřejného mínění, které se zaměřují na následující témata a podporované aktivity: 

A - Změna klimatu:

A1 - udržitelná energetika (- energetické úspory, obnovitelné zdroje energie, zvyšování energetické efektivnosti

A2 - udržitelná doprava

A3 - ochrana klimatu

Podporované aktivity: vzdělávání, výchova a osvěta pro dospělé (veřejná správa, podnikatelé, NNO, veřejnost), děti a mládež, osvětové kampaně a akce, poskytování informací a poradenství, vydávání publikací včetně elektronických, účast na tvorbě legislativy a systémových změn, zapojení NNO do významných mezinárodních akcí, zapojování veřejnosti do rozhodování, účast veřejnosti v řízeních

B - Ochrana přírody a biologické rozmanitosti:

B1 - podpora zvláště chráněných a vzácných druhu rostlin a živočichů.

Podporované aktivity: monitoring a mapování zvláště chráněných živočichů vázaných na urbanizované prostředí (hl. rorýs obecný, kavka obecná, netopýři), monitoring a mapování zvláště chráněných živočichů a rostlin vázaných na mokřady, ochrana míst rozmnožování a odpočinku chráněných a vzácných živočichu, ochrana při migraci (péče o obojživelníky - péče o drobné vodní plochy, instalace budek aj. hnízdních úkrytu, mapování a ochrana doupných stromu a ptáku hnízdících v agrocenozách).

B2 - biotopy botanicky a zoologicky cenných lokalit a přírodě blízkých společenstev mimo zvláště chráněných území.

Podporované aktivity: management hospodářsky nevyužívaných lučních biotopu a pastvin (výřez náletu, mozaikové kosení, hrabání, narušování drnu aj.), management cenných biotopu, prioritně písčin, suchých trávníku, slanisek a případně dalších druhové pestrých podmáčených luk.

B3 - udržitelný rozvoj krajiny (obnova krajiny, krajinný ráz, ÚSES, zachování biologické rozmanitosti krajiny).

Podporované aktivity: péče a obnova remízku a dalších drobných krajinných prvku (revitalizace keřových formací, sadu, úvozových cest, polních cest, stromořadí, aj.) výsadba a péče o nelesní zelen (autochtonních a stanovištně vhodných stromu a keřů), podpora ohrožených autochtonních druhu dřevin a krajových odrůd ovocných dřevin (shromaždování a příprava sadbového materiálu, výsadba, zakládání extenzivních sadu), omezování dopadu antropogenních aktivit na přírodu a krajinu (odstraňování černých skládek, odpadku, aj.), obnova a zakládání mokřadu, péče o mokřady lokálního významu.

B4 – invazní druhy.

Podporované aktivity: mapování a návrh efektivních systematických opatření k eliminaci nebo regulaci invazních druhu rostlin a živočichů, realizace efektivních opatření k eliminaci nebo regulaci invazních druhu rostlin a živočichů (opatření v rámci ucelených jednotek zaručujících efektivitu opatření, např. v rámci dílcích povodí, samostatných enkláv atp.).

B5 – ochrana geologického dědictví.

Podporované aktivity: vyhledávání a dokumentace geologicky významných lokalit, péče o geologicky významné lokality (odstraňování náletových dřevin, navážek a odpadu…), podpora rozvoje geoparku na území ČR.

Další podporované aktivity pro celou tématickou oblast B:

vzdělávání, výchova a osvěta pro dospělé (veřejná správa, podnikatelé, NNO, veřejnost), děti a mládež, osvětové kampaně a akce, zapojení NNO do významných mezinárodních akcí – rok 2011 Mezinárodní rok lesa, Rok mokřadu, Rok netopýra,  podpora dobrovolnictví a propagace dobrovolnických aktivit – rok 2011 Evropský rok dobrovolnictví, poskytování informací a poradenství,  vydávání publikací včetně elektronických, účast na tvorbě legislativy a systémových změn 

C - Životní prostředí a vlivy na lidské zdraví:

C1 - oblast chemických a zdraví škodlivých látek

C2 – oblast kvality a ochrany vod

C3 - oblast kvality a ochrany ovzduší

C4 - oblast hluku

Podporované aktivity: vzdělávání, výchova a osvěta pro dospělé (veřejná správa, podniková sféra, firmy, NNO, veřejnost), děti a mládež,  osvětové kampaně a akce, poskytování informací a poradenství, vydávání publikací včetne elektronických, zapojování veřejnosti do rozhodování, účast veřejnosti v řízeních, spolupráce NNO s dozorovými orgány (např. Česká inspekce životního prostředí, odbory výkonu státní správy atd.),  zapojení NNO do významných mezinárodních akcí, účast na tvorbě legislativy, monitoring starých ekologických zátěží, monitoring nakládání s vodami, monitoring kvality ovzduší na lokální úrovni.

D - Kvalita života, udržitelný rozvoj, odpady:

D1- udržitelný rozvoj na místní, regionální i národní úrovni

D2 - udržitelná spotřebaD3 - životní prostředí ve městechD4 - předcházení vzniku odpadu, nakládání s odpady, recyklování odpadu

Podporované aktivity: spolupráce při zavádění a realizaci místních Agend 21, vzdělávání, výchova a osvěta pro dospělé (veřejná správa, podniková sféra, firmy, NNO, veřejnost), děti a mládež, osvětové kampaně a akce, poskytování informací a poradenství, vydávání publikací včetně elektronických, zapojování veřejnosti do rozhodování, účast veřejnosti v řízeních, spolupráce NNO s dozorovými orgány (např. Česká inspekce životního prostředí, odbory, výkonu státní správy atd.), zapojení NNO do významných mezinárodních akcí, účast na tvorbě legislativy a strategií (včetne politiky životního prostředí) udržitelné využívání zdrojů a území (např. příprava projektu využití brownfields v zastaveném území…), podpora implementace integrovaného přístupu ke správě životního prostředí, příprava a implementace strategie sídel na potlačování procesu „urban sprawl“

E - Průřezová témata:

Podporované aktivity: environmentální vzdělávání, výchova a osvěta dospělých (veřejné správy, podnikatelů, NNO, veřejnosti, apod.), environmentální vzdělávání, výchova a osvěta dětí a mládeže, environmentální vzdělávání, výchova a osvěta rodin a dětí předškolního veku, environmentální poradenství pro podnikovou a podnikatelskou sféru, environmentální poradenství na regionální i celostátní úrovni, poskytování environmentálních informací včetně elektronických, vydávání publikací (včetně elektronických), osvětové kampaně a akce, aktivní prosazování práva životního prostředí, účast na tvorbě legislativy a systémových změn, spolupráce při naplňování Aarhuské úmluvy, propagace dobrovolnických aktivit v ochraně životního prostředí, osvěta problematiky vyplývající z legislativy zákona c. 167/2008 Sb. O předcházení ekologické újmě a o její nápravě 

F – Periodika:

F1 Vydávání periodik včetně elektronických zaměřených na témata A-E

F2 Pravidelné publikování článku, komentářů a dalších zpráv včetně elektronických zameřených na témata A-E v běžně vydávaných periodikách pro širokou veřejnost. 

Přihlašované projekty mohou zájemci zasílat doporučeně nebo doručit přímo do podatelny MŽP v Praze 10. Příjem veškerých přihlášek končí 30. 9. 2010 ve 12.00 hod. Rozhoduje datum doručení na MŽP, nikoliv datum poštovního razítka!  

Další podrobnosti o vyhlášení výběrového řízení, zaměření jednotlivých témat, pokynů pro žadatele včetně formuláře žádosti a ostatních potřebných informací,najdete na http://www.mzp.cz/cz/podpora_projektu_nno_2011

Evropský zemědělský fond rozvoje venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí